Заместник-министърът на икономиката Александър Манолев и Даниел Панов, кмет на община Велико Търново обсъдиха и значението на европейските фондове за насърчаване на местната икономика.

Кметът Панов подчерта, че през последните години се наблюдава устойчив ръст на туристическия поток в региона, което насърчава и редица свързани сектори. Велико Търново има развити и редица отрасли от леката промишленост, като предприятията имат нужда от помощ за подобряване на материалната си база и инвестиции в иновации.

В тази връзка е обсъдено организирането на повече информационни събития на място, на които представителите на бизнеса да бъдат запознати с възможностите, които предлага Оперативна програма "Иновации и конкурентоспособност" и индикативната програма за предстоящите схеми за финансиране.

"Търново е и един от градовете, в които действа изнесен офис на ОПИК, а в областта се отчитат много добри резултати", каза Александър Манолев. От началото на програмния период компании от региона са спечелили 41 проекта, а общата стойност на сключените договори по тях надхвърлят 21,6 млн. лв., стана ясно от неговите думи.

"Много важно е партньорството с местната власт, за да постигнем още по-добри резултати до края на програмния период", каза още икономическият заместник-министър.

Кметът Панов подчерта, че много успешно е преминала и кампанията "Купувам българско", която бе реализирана във Велико Търново тази година. Той допълни, че основен приоритет за ръководената от него администрация е да се насърчава регионалното и национално производство и изрази надежда, че и други общини ще се включат в бъдещите й издания.