Над 2100 подписа са събрани в петиция против строежа на 215-метров небостъргач до мол Парадайс в София. Повод за протестната подписка е решението на Столичния общински съвет от 06 април 2017 година.

Авторите на петицията призовават областния управител на София и столичният кмет да върнат решението за преразглеждане от Столичния общински съвет, който да отмени решението си и да гласува в полза на обществения интерес.

Софийските общинари одобриха скандалния проект за изграждането на "Парадайс Тауър" - 215 м небостъргач до мол "Парадайс" в Лозенец, до бул. Черни връх. Той ще закрие гледката към Витоша и ще влоши допълнително трафика по бул. "Черни връх", мотивират несъгласието си хората.

Инвеститорите в скандалния проект са същите руско-грузински собственици като при Мол "Парадайс". Те планират изграждането на топла връзка между двете сгради както под, така и на втория етаж над земята.

Това решение противоречи на редица разпоредби на закона. То се обосновава само на писмо на зам.-министър на МРРБ от преди 10 г., мотивират се авторите на петицията.

Точно предходната седмица световноизвестните архитекти от "Геел архитекти" препоръчаха да не се строят високи сгради южно от центъра, за да не се закрива гледката към Витоша. Според тях закриването на гледката към планината влошава качеството на публичните пространства. Само седмица след тяхната визита за визията за София Общинският съвет погази техните препоръки и позволи скандалното строителство.

Петицията е откриваема на следния адрес: https://www.peticiq.com/paradisetower