Над 30 млн. лв. ще даде Община Варна за отчуждаване на имоти, свързани с изграждането на големите инфраструктурни обекти в града.

Общо 31 265 000 лева е сумата, която общината ще отдели. Разходите са заложени в Годишната програма за управление и разпореждане с имоти - общинска собственост през 2018 г., която беше одобрена днес от членовете на ПК "Собственост и стопанство" към Общински съвет - Варна.

В бюджетът на общината за отчуждаване на земя са заделени 16 465 000 лв., а за отчуждаване на сгради сумата е 14 800 000 лв.

Принудително отчуждени ще бъдат имоти, попадащи в плановете на мащабните инфраструктурни проекти, сред които са новият бул. "Левски" и пробивът на бул. "Сливница".

Общинарите във Варна отхвърлиха искане за референдум за Морската градина

Общинарите във Варна отхвърлиха искане за референдум за Морската градина

Мотивите са, че не са събрани достатъчно подписи и въпросите са незаоносъобразни

Близо половин милион още общината е заделила за събаряне на сгради - общинска собственост, за застраховане на застроение имоти, за изготвяне на технически паспорти на сгради, за изработката на подробни устройствени планове и др.

Приходите, които са планирани, възлизат на 9 960 000 млн. лева. Те ще влязат в хазната от продажби на имоти, наеми, включително на плажове държавна собственост, концесии, приватизация.

Общината възнамерява да продаде 72 имота в различни части на града, включително в селата Тополи, Константиново и Каменар. Очаква се от тези продажби печалбата за общината да е 4 790 000 лв.

Зарядните станции за електрически автомобили, които ще влязат в новата "синя зона" на Варна, също бяха дискутирани на днешното заседание на комисията. Съветниците дадоха съгласието си да се предостави право на безвъзмездно монтиране на станции върху общински имоти в полза на ОП "Общински паркинги и синя зона".

На този етап се предвижда да има зарядни станции за електромобили на 11 места в града. Част от тези места са общинските паркинги на пл. "П. Славейков", ул. "Александър Дякович", пл. "Мусала", на паркинга пред Областната дирекция на МВР на ул. "Сан Стефано" и др.