Не чувствам никаква лична вина за случая с българските медици в Либия.
Това заяви бившият външен министър в правителството на Иван Костов Надежда Михайлова, цитирана от Дарик радио.

Тя обвини тогавашния ни посланик в Либия Кръстьо Илов в некомпетентни действия, подчертавайки, че той не е информирал министерството, след като българките вече са били задържани, въпреки че три месеца преди това в Бенгази вече е било в ход разследване за СПИН аферата.

Посланикът Кръстьо Илов беше 6 години в Либия. Неговият мандат е двукратно увеличаван. Той не е „новак на терена". Той би трябвало да познава ситуацията, хората, да има информация какво се случва. Този човек не ни информира за тази опасност, която се задава, подчерта Михайлова.

Тя посочи, че в дипломацията изтеглянето на дипломатическия представител, т.е. на „шапката на една мисия" е сигнал към либийската страна.
Изтеглянето на посланика е бил политическия сигнал към Либия, че България протестира срещу това, което се прави.

Аз никого не обвинявам, смятам, че всеки един ще има възможността да защити себе си, или пък да не успее да се защити, каза още Надежда Михайлова.

Имаше едно нещо обаче, което беше пропуснато и не мога да не го кажа.
Когато се обсъждаха свалянето на санкциите за Либия, тогава Великобритания искаше компенсация за Локърби. Немците поставиха въпроса за атентата в дискотеката.
Французите поискаха компенсация за френския самолет, който също беше обект на терористичен акт.

Българите трябваше да сложат в пакета и случая с българските медици. Вместо това, ние станахме съвносители на резолюция за отменяне на санкциите на Либия.