Откриха 12-годишният Александър от Перник, който изчезна преди повече от седмица. Детето е открито живо и здраво от планински спасители в местността Червена могила край Радомир, информира Нова телевизия.

По късно брифинг по темата дадоха кметът на Перник Станислав Владимиров и шефът на ОДМВР-Перник Павел Млеканов.

По думите на кмета след 9 дни на трудни изпитания има повод да се усмихнем. Той поясни, че Александър е открит от доброволци и в последствие е бил транспортиран в болница Пирогов.

Павел Млеканов заяви, че МВР е подходило професионално в ситуацията. Той подчерта, че в района има труднодостъпни места. По думите му е имало много версии къде може да е момчето, но здравата логика е била търсенето да продължи в планината.

Доброволците, открили малкия Александър, са членове на делтапланеристки клуб. Те поясниха, че мястото, където е открито детето е далеч от това от където е изчезнало. По думите им детето е било премръзнало и с мокри дрехи. Те подчертаха, че много трудно се оцелява в планината толкова дълго време.

По отношение на обявената награда от бащата за намирането на момчето, спасителите заявиха, че не желаят парите.

Припомняме, че момчето страдащо от аутизъм, изчезна в Перник на 11 ноември. В издирването му се включиха както полицията, така и стотици доброволци. За търсенето на момчето бе използвана специализирана техника като термокамери, дронове и хеликоптери. Водолази проверяваха езерата в пернишко.

В продължение на седмица нямаше следи от изчезналия Александър. Това породи съмнения, че момчето е отвлечено.

През изминалия ден бащата на детето предложи парична награда от 100 000 лева за този, който открие малкия Александър.

Криминалист вижда пропуски в издирването на Александър

Криминалист вижда пропуски в издирването на Александър

Иван Савов е убеден, че детето е отвлечено, скептичен е за намирането му

Момчето вече е настанено в "Пирогов" за обстойни прегледи и наблюдение. Състоянието на детето е добро, кръвните показатели са нормални, кръвната захар е нормална, което говори, че детето по някакъв начин е намерило начин да приема течности и някаква храна. По краката детето има леки охлузвания. Не може да се каже, че е премръзнало, но явно краката са били мокри.

Направена е ехография на коремни органи и се изчакват резултатите от биохимичните показатели. Въз основа на това ще се прецени дали на детето ще бъде направен скенер, или няма да има нужда, тъй като ако трябва да се прави скенер, той ще трябва да бъде с контраст. Началникът на клиниката по неврохирургия проф. Николай Габровски обясни, че на Сашко се правят пълни изследвания, с които да се установи състоянието му. По думите му засега всички параметри са общо взето успокоитилни. Детето ще остане няколко дни в болницата, с него ще работят и детски психолози

По думите на министъра Меджидиев детето е спокойно и се чувства добре. Чака се детски психолог в момента да го консултира.