Все още няма и следа от 12-годишния Александър, който вчера се изгуби в Перник, съобщи БНР.

И към този час продължава спасителната операция по издирването на детето, което в петък привечер изчезна край Профилакториума в града.

Полиция с обучени кучета, много доброволци с дронове и термокамери обхождат всички паркове, водоеми и квартали, за да успеят да намерят момченцето, което е с тежка форма на аутизъм. В издирването се е включил и хеликоптер на Гранична полиция, както и алпийски екип за издирване в труднодостъпните местности. От БНР съобщиха, ако детето не бъде открито в светлата част на деня, търсенето му ще продължи и през нощта.

И днес местните власти призовават всеки, който има информация или е видял детето, да се свърже с полицията в града.

Момчето се казва Александър, облечено е в сив суичър и носи със себе си розова плюшена играчка, обръща се на името Сашко. Любимата му песничка е Gummy Bear.

Издирват момче, изчезнало в Перник

Издирват момче, изчезнало в Перник

Детето е с тежка форма на аутизъм

"Детето се изгубва в 15:50 ч. Бащата е бил с него на разходка. След като се качва в колата си, за да я обърне, установява, че детето го няма. Лошото е, че не вижда в каква посока тръгва то", споделя във Facebook Марио - познат на семейството на детето.

Кметът на Перник Станислав Владимиров обясни, че всички служби са на крак в опит да открият детенцето. Присъединил се е екип от Софийската аварийна служба с високопроходим автомобил.

Министърът на външните работи Иван Демерджиев заяви, че още от вчера с издирването на детето са ангажирани редица служби, включително сили и техника от София, чиято основна задача е претърсването на околностите на града, а доброволци продължават да търсят и момчето из самия град.

Директорът на Националното следствие Борислав Сарафов е образувал преписка за отвличане. Вътрешният министър Иван Демерджиев обясни пред журналисти, че макар и да няма данни за отвличане, това ще подпомогне издирването.

От Окръжна прокуратура - Перник съобщиха, че се установят и се разпитват свидетели, проверява се наличието на камери за видеонаблюдение в района на местопроизшествието, събират се данни за всички факти и обстоятелства, свързани с разследването.