Около 200 души се събраха на ул. „Оборище" пред френското посолство с искания да бъде прекратено експулсирането на български и румънски цигани от Франция.

Протестиращите издигаха плакати с надписи: „Не на депортациите", „Нелегални хора няма", „Европа не мисли като Франция", „Саркози, не гони имигрантите", „Европа не е само за избрани".

Движението по улицата бе блокирано и районът бе отцепен от полиция, която не позволяваше дори на журналисти да стъпват на тротоара откъм сградата на посолството.

Протестиращите настояваха да предадат на посланика писмо до френския президент Никола Саркози. Текстът му бе прочетен по мегафон.

В него се подчертава че политиката на френското правителство към българските и румънските цигани, временно пребиваващи във Франция, грубо нарушава човешките права на гонените хора.

„Хората, които гоните от страната си, не са извършили никакви престъпления. Ако беше така, френската полиция щеше да ги арестува, а прокуратурата щеше да им  предяви обвинения." - заявяват циганите.

Тяхното настояване към президента на Франция е незабавно да прекрати тактиката на изгонване на граждани на ЕС, избирани да бъдат експулсирани поради етническата си принадлежност, и френското правителство да поднесе извиненията си на изгонените.

Румян Русинов, представител на протестиращите, беше допуснат в посолството да връчи документа. На излизане той каза, че е дал писмото на дипломата, който е бил оторизиран да го получи, за да бъде предадено на френския президент.

Според Русинов, в момента има десетки хиляди български цигани във Франция. Той определи сумата, давана от Франция на експулсираните, като подкуп.
Заради тези пари, според него, върнатите обратно в България роми не се оплакват от Франция.

„Искаме работа, не 300 евро подкуп" - категорични са цигани.

Докато протичаше протеста пред посолството, техни братя се клаха в столичния квартал „Студентски град".