Министърът на земеделието и храните Мирослав Найденов провери на място щетите от наводненията в гр. Елхово и региона.

Областният управител на Ямбол Таня Димитрова го информира, че само за последното денонощие водата се е качила с 200 м. Двамата са взели решение за прорязването на късата мелява дига на Окоп дере, която е в непосредствена близост до заустяването на дерето в р. Тунджа .

Багер вече е тръгнал към дигата. Водата трябва да се оттече в река Тунджа. След прорязването ще започне отводняването на 6000 дка между селата Кокорево и Окоп.

Общо в Ямболска област са пострадали над 103 хил. дка, обяви министър Найденов. Само в град Елхово са наводнени 33 600 дка , а най-много са в община Стралджа - 47 517 дка , в община Тунджа са 17 360 дка.

До момента са подадени заявления за 30 хил. дка наводнени площи от земеделски производители, информираха министър Найденов от Общинската служба „Земеделие".

След малко ще започне среща на министър Найденов с земеделски производители от региона, които са пострадали от наводненията. Той заедно с екип от експерти от МЗХ и Държавен фонд "Земеделие" ще разяснят начините и възможностите за компенсиране на щетите на 100 % пропадналите площи.