Шофьорите в Северозападна България да подготвят автомобилите си за зимни условия. Този съвет отправят от Агенция „Пътна инфраструктура" към шофьорите, на които утре им предстои пътуване в тази част на страната.

Националният институт по метеорология и хидрология (НИМХ) за утре е обявил жълт код за потенциално опасно време в областите Видин, Монтана, Враца, Плевен и Ловеч. Там се очакват валежи и поради ниските температури ще има условия за образуване на поледица. В тази връзка от „Пътната агенция” апелират шофьорите да предвидят повече време за път, както и да не пътуват в районите с жълт код, освен ако това не е наложително.

Ако има предпоставки за поледици, движението ще се спира изцяло, предупреждават още от АПИ. За да се избегне възникването на сериозни пътни инциденти, ще бъде извършвана превантивна обработка на пътните участъци.

Шофьорите на тежкотоварни превозни средства и на леки автомобили трябва да тръгват на път само с подходящи гуми, да карат със съобразена скорост и повишено внимание. Те трябва да спазват и указанията на контролните органи, припомнят още родните власти.

Информация за актуалната пътна обстановка може да се получава от безплатното мобилно приложение LIMA, интернет страницата на АПИ – www.api.bg, и по всяко време от денонощието на тел. 0700 130 20 в АПИ. В агенцията целогодишно при 24-часов режим работи Ситуационен център, който събира и обобщава данните за състоянието на републиканските пътища, поясняват още от АПИ.