Жълтите павета са символ на София и не можем да се лишим от тях, каквото предвиждат проектите от конкурса на главния архитект на столицата Петър Диков.
Това заявяват в отворено писмо до медиите от Сдружение „Синята планета".

Те твърдо застават зад мнението на кмета Йорданка Фандъкова, която се обяви против проекта за нова визия на площад Александър І. Пространството около площада трябва да запази изгледа, който има, категорични са и от „Синята планета".

Общинският съвет също взе решение за обявяване на жълтите павета за паметник на културата и това трябва да се спазва, допълват те.

Според сдружението зелените площи в София трябва да бъдат увеличени и архитектите трябва да се стремят към това. Автомобилен тунел под пл. „Александър І" ще разруши цялостната визия на площада. Градът не може да остане без централен площад.

Според идеята на архитектите на проекта, спечелил конкурса за централната част на града, площад „Княз Александър І" трябва да бъде повдигнат с няколко метра. По този начин той щеше да стига до нивото на входа на бившия царски дворец, а отдолу пък да преминават колите. Журито на конкурса обаче е написало в препоръките си към проектантите тази част да се реализира на по-следващ етап