Няма незаконно изсичане на държавен горски фонд в Община Сандански. Това установи проверка на Изпълнителна агенция по горите и на Югозападното държавно предприятие към Министерството на земеделието, храните и горите.

Припомняме, по-рано днес стана ясно, че общинския съветник Яне Янев е изпратил сигнал до окръжния прокурор на Благоевград, че по поречието на река Санданска Бистрица са отрязани над сто защитени от закона чинари и явори, както и голям брой млади дървета.

7-членна комисия е посетила на място трите терена, описани в подадения сигнал. Противно на изнесените в публичното пространство факти на никой от тях не са констатирани несъответствия, посочват от общината.

Те уточняват, че при единия терен е установено, че става въпрос за имот, който е държавна собственост и в който в действителност не се извършват строителни действия. Случайно или умишлено при публични отразявания на темата е насочвано вниманието към съседен имот, който е частен и който има всички изискуеми документи за извършване на строителни действия, подчертават от общината. Нарушения не са били констатирани и в местността "Чинар куши", която е собственост на юридическо лице.

Етичната комисия на ГЕРБ проверява кмета на Сандански

Етичната комисия на ГЕРБ проверява кмета на Сандански

Заради сигнал от Яне Янев за строеж в градския парк

От община Сандански съобщават и че са се самосезирали за проверка за незаконно строителство в градския парк. Те уточняват, че всъщност посоченият имот не попада в границите на парка, а освен това е частен и разполага с необходимите разрешителни за строеж.

От общината напомнят, че след встъпването си в длъжност настоящият кмет Кирил Котев е издал заповед за пълна забрана за строителство в парка на града, която е била окончателно потвърдена в съда през 2018 г.

Всички твърдения за строителство в парка са спекулация - подобни действия биха били незаконни и именно общината, като институцията, защитавала последователно границите на парка, първа би се сезирала, подчертават от местната управа.

От ръководство на общината допускат, че името на сегашния кмет на Сандански се замесва в подобни подвеждащи сигнали заради наближаващите местни избори. Те изразяват надеждата си, че в хода на кампанията ще се обръща повече внимание на предложения за политики и концепции, а не на клевети.

Яне Янев обвинява кмета на Сандански за "вандалска сеч" на вековни дървета

Яне Янев обвинява кмета на Сандански за "вандалска сеч" на вековни дървета

Злосторниците заслужават присъди като за отнет човешки живот, категоричен е той