Нерегламентирана търговия с риба е разкрита на кооперативния пазар в Петрич. Това съобщават от Министерството на земеделието и храните (МЗХ). Констатацията е направена при проверка на служители на РУ на МВР-Петрич и инспектори на Изпълнителната агенция по рибарство и аквакултури (ИАРА). Рибата е била без придружаващи документи.

Двамата нарушители са предадени на прокуратурата. Съставен им е акт за дребно хулиганство поради препятстване на проверката.

Същия ден на друга импровизирана сергия е иззета 3,2 кг риба с неизвестен произход.

Дни по-рано при проверка на пазара в Петрич също е установена риба без документи за произход - 9,4 кг бял амур и шаран. Тя е иззета. Нарушителят опитал да се укрие. От МЗХ уточняват, че той е добре познат на инспекторите от предишни нарушения.

2300 метра бракониерски мрежи са иззети от инспектори към Изпълнителната агенция по рибарство и аквакултури в страната за седмица. Инспектори и любители риболовци извършили проверка на язовир "Огоста" в района на село Калиманица. Там те заловили общо 800 метра бракониерски мрежи.

С помощта на доброволците всичката уловена в тях риба е освободена и върната във водоема. Тя била сребриста каракуда, платика, сом, шаран и бяла риба.

400 метра хрилни мрежи са извадени при контролна проверка на язовир "Дреновец". Уловът от около 100 кг шаран и 40 кг каракуда е върнат във водоема.

Инспектори от ИАРА-Шумен извършили нощна проверка на язовир "Тича", при която иззели 4 хрилни мрежи с дължина 400 метра.

500 метра немаркирани хрилни мрежи за улов на калкан са иззети при проверка в Черно море в района на Дуранкулак и Крапец.

Нерегламентиран електроулов на риба е установен при вечерно наблюдение на старото корито на река Искър в землището на плевенското село Староселци. Заедно с полицаите, инспекторите спрели автомобила на нарушителя и му съставили акт за установяване на административно нарушение. От автомобила е иззета гумена лодка с две гребла, техническо устройство за улов с електрически ток, акумулаторна батерия и модифицирано кепче. Откритата близо 40 кг риба е върната в реката.

От земеделското министерство информират още, че при нощна проверка на язовир "Копринка" са извадени 150 метра хрилни мрежи. В тях имало 16 кг сребриста каракуда и платика, които са върнати във водата. Ден по-късно при нощна проверка по вода на язовир "Александър Стамболийски" са иззети 50 метра хрилни мрежи.