Седем акта за нерегламентирана търговия с животни на пазара в с. Долни Богров са съставили ветеринарни инспектори от Регионалната ветеринарномедицинска служба в София .

Проверката на пазара е извършена на 28 март със съдействието на служители от "Криминална полиция" и направление "Икономическа полиция" на МВР.

Нарушения, които са установени са свързани с търговия с животни без ветеринарномедицински свидетелства и маркировка, както и транспортирането им с неспециализиран превоз.

В нарушение на разпоредбите на Закона за ветеринарномедицинската дейност на пазара се предлагаха около 60 броя прасета и 20 броя агнета.

Животните, които се търгуват на пазарите, трябва да са маркирани и придружени с ветеринарномедицински свидетелства с информация за здравния им статус.

Самите пазари трябва да са заградени, да разполагат със съоръжения за товарене и разтоварване на животните, пространство за тяхната изолация, оборудване за почистване и дезинфекция и др.

От Регионалната ветеринарномедицинска служба в София съобщиха, че предстои изготвянето на доклад до Столична община относно състоянието на всички пазари на територията на общината, в рамките на които е установено, че се продават и животни.     

При проверката инспектори от дирекция "Столичен ветеринарно-санитарен контрол" към Националната ветеринарномедицинска служба съставени 4 акта на търговци на скара за неспазване на описаните върху опаковките условия на съхранение и неспециализиран превоз на продуктите.