11 000 клиенти на ЧЕЗ са останали без ток, след като бракониери, при незаконна сеч, са повредили кабели. Други пък били потърпевши от същото, но заради кражба на проводници, съобщиха от дружеството.

Първо е било прекъснато електрозахранването на няколко петрички села в Подгорския район. Това се случило в почивния 2 януари, когато хората са си стояли по домовете, почивали са и са се приготвяли за предстоящия първи работен ден на новата година.

Аварии с тока не са изключени, предупреди Теменужка Петкова

Аварии с тока не са изключени, предупреди Теменужка Петкова

ЕРП-тата щели да удвоят аварийните си екипи

В студения неработен ден без ток са останали домакинствата от селата Беласица, Габрене, Камена, Ключ, Самуилово, Скрът и Яворица.

От електроразпределителното дружество съобщиха, че в резултат на престъпните дейности на бракониерите на дървесина в района на село Самуилово има нанесени щети за 5000 лв.

От компанията са отишли на място да проверят вида на повредата и са открили и следите от бракониерстването. Екипите са се заели с отстраняване на повредите, а от ръководството са подали сигнал на местните власти и органите на реда относно незаконната сеч.

ЕРП-тата готови за бързи реакции при аварии в идващите студове

ЕРП-тата готови за бързи реакции при аварии в идващите студове

Подготвили са се с екипи и техника

Два дни по-късно - на 4 януари, друго село е останало без ток. Причината е кражба на медни проводници. Заради това, без електрозахранване останаха жители на село Гаганица, община Берковица.

Оказва се, че неизвестни засега лица са свили около 300 кг меден проводник.

Според Васил Василев, който е директор на "Експлоатация и поддържане" в ЧЕЗ, голяма част от авариите по принцип са в резултат на кражби, незаконно рязане на дървета или скъсани кабели от калпави и несъобразени изкопни дейности на строителни фирми.