Готвеното увеличение в цената на градския билет в София скара членовете на ресорната транспортна комисия в общината. Оказа се, че за предложението за увеличение на цената на Центъра за градска мобилност общинарите са научили от медиите.

Припомняме в петък от Центъра за градска мобилност (ЦГМ) на изпреварваща пресконференция обявиха разчетите за тарифните си планове, предвиждащи увеличение в цената на билета, запазване цените на абонаментните карти и двойно увеличение на глобите за гратисчиите.

Калоян Паргов, зам.-председател на комисията посочи, че по този начин се „пълнят” дупките в бюджета за транспорт и визира разплащането на взетия от ЦГМ заем миналата година в размер на 80 млн. лв. Паргов влезе в диалог с председателя на комисията Екатерина Йорданова и възрази срещу начина, по който се обявяват намеренията на това транспортно дружество.

Искат 1,60 лв. да стане билетчето в София от 1 юни
Обновена

Искат 1,60 лв. да стане билетчето в София от 1 юни

Запазват цените на абонаментните карти

Той припомни, че като зам.-председател е настоявал докладът за финансовата рамка на дружество да бъде внесен в комисия и едва след това да се обсъжда поскъпването на билетите.

Калоян Паргов поясни още, че предложението му е било да бъде взет заем за въвеждането на единна „тикет” система, която ще позволи гъвкаво таксуване на пътниците. По думите му вместо да се справи със задълженията  си ЦГМ прави най-лесното – увеличава цената на билета.

Паргов бе категоричен, че има „гратисчии”, които спестяват около 800 лв. на година – особено, когато става въпрос за линии, които не са в централната градска част.

Истината е, че гратисчиите са поне 30-40% от пътуващите. Една „тикет” система си решаваше проблема с гратиса, а не да ходят пазванти и да се бият с гражданите за 20 лв., ами да направим така, че гражданите да свикнат да минават през определена система – гратисът да стане немислим”, заяви зам.-председателят Паргов.

Това е наглост, не стига, че повече от месец не получавам отговор на питането си за икономическата рамка, ами в сряда за гарнитура ми се изтипосват и започват да гледат предложения, които изобщо не са циркулирали в СОС. ЦГМ се оказа един параван на невъзможността на управляващите да се справят с транспортните проблеми”, заяви той. Той посочи, че притеснението му е от гласуване на бързо на така предложеното увеличение в цената на билета.

Симеон Славчев, член на транспортната комисия, също възрази срещу начина, по който ЦГМ представи разчетите си. „Какво излиза, че ЦГМ нещо си анализира и си решава”, заяви той. По думите му в петък телефоните им като общински съветници са били буквално „подпалени”, а те като общински съветници са нямали необходимата информация.

На заседанието на ресорната комисия не присъства изпълнителният директор на ЦГМ Симеон Арнаудов.

Освен увеличение в цената на билета за столичния градски транспорт се предвижда двойно увеличение в цената на глобата за гратисчиите, както и съставяне на акт от 200 лв.