Въвеждат нова организация за изчакване на тировете в района на "Дунав мост" при Русе. Това съобщи на брифинг областният управител Галин Григоров, цитиран от БНТ.

Той посочи, че засега няма проблеми при преминаването на камионите през граничния пункт от България към Румъния. От другата страна на реката обаче опашката е над 20 км.

Григоров обясни, че в момента има европейски коридори, които ограничават движението на товарни автомобили по всичките пунктове. На територията на Северна България засега има само 3 пункта, които пропускат товарни автомобили, като най-голямо е натоварването в района на Русе - Гюргево. По тази причина са били предприети мерки за предотвратяване на задръствания.

Опашка от над 200 камиона се изви на "Дунав мост" при Русе

Опашка от над 200 камиона се изви на "Дунав мост" при Русе

Заради по-строгия пропускателен режим

По думи на Григоров при образуване на колона от автомобили близо 2 км от нея ще бъде изместена от главния път Русе - Силистра на булевард "България". Освен това се очаква "Пристанищна инфраструктура" до няколко дни да изгради временна площадка, на която ще могат да паркират около 60 товарни автомобила. Ще се координира и с останалите области, така че при идване на по-голям брой тирове от Южна България, част от тях ще изчакват в Стара Загора и Велико Търново, за да не се струпват всички при ГКПП "Дунав мост".

Всички, които пристигат от чужбина, подлежат на контрол, като на всяка от общините в вече са разпратени анкетни карти. До издаване на предписания от Регионалната здравна инспекция полицейските служители ще могат да задължават хората да останат в тях в период от 7 дни.