17 общини в района на Пловдив имат срок до края на месец март, за да изпълнят редица строги мерки срещу замърсяването. На 28 февруари директорът на Регионалната инспекция по околната среда и водите - Пловдив, Ивайло Йотков, е издал писмени предписания до кметствата в района.

Строгите мерки включват проверки за нерегламентирани сметища в площите и реките на общините, както и почистване на пътища, пътни съоръжения, обслужващи зони и крайпътни комплекси. Трябва да бъдат осигурени кофи по пътната мрежа и да бъде осигурен транспорт на събраните отпадъци до предвидените съоръжения за третиране.

След изтичане на срока ще започнат проверки, като в случай на открити замърсени участъци ще бъдат предприети мерки към кметствата по Закона за опазване на околната среда и Закона за управление на отпадъците.

От Екоинспекцията призовават гражданите да бъдат отговорни към околната среда и да изхвърлят отпадъците си само на регламентирани места, а в случай на открито нерегламентирано сметище да подадат сигнал към съответната община.

Община Пловдив бори замърсяването със системни проверки на строителните обекти

Община Пловдив бори замърсяването със системни проверки на строителните обекти

Администрацията ще насочи усилия и към ликвидиране на сметищата