Гроб на богат одриски аристократ с изключително разточителен погребален ритуал е открит по време на експедицията, ръководена от археолога Веселин Игнатов.

Находката е намерена при разкопки на могила в село Караново.

Преди година специалистите попаднаха на колесница, чийто колелата са сред най-големите, откривани досега. Тя е с диаметър 1,20 м., с впечатляваща орнаментика и скелетите на два коня.

При новите разкопки са намерени и забележителни накити и предмети.

Игнатов, който работи в историческия музей в Нова Загора, посочи, че особено важен е фактът, че това е най-ранно датираното погребение с подобен ритуал по полагане на колесница от средата на 1 век.

До момента археолозите са извадили малка част от богатите дарове, предназначени за отвъдния живот на видния аристократ. В гроба е открито още пълно бойно снаражение - мечове, копия, желязна ризница, златни и сребърни накити и невиждани до сега сребърни чаши.

При разкопките е намерен и стабилен колан - сребърен със златно покритие.

Не ни радват чак толкова среброто и хубавата украса, колкото кожата на колана, боядисана в ярко червен цвят, коментира Игнатов.

Предметите ще попълнят колекцията на музея в Нова Загора, а могилата ще бъде съхранена за туристите. Така те ще имат възможност да проследят целия разточителен погребален ритуал на тракийските аристократи.