Многопрофилната болница в Бургас се сдоби с ново оборудване, съобщава БНР.

То улеснява медицинските сестри и санитарите при преместването на пациенти. Оборудването е механично и не налага вдигането на пациентите на ръце, което значително затруднява персонала. Част от него вече е доставено в болницата.

Оборудването включва приспособления за трансфер на пациенти от болничното легло към носилка и обратно, за транспортиране от болничната стая до кабинетите за изследвания и консултации, универсален лифт за повдигане на пациента от легнало и седнало положение от болничното легло към носилка, медицинска инструментална маса с хидравлично повдигане на плота.

То е закупено по проект "Устойчива заетост за лицата с увреждания, служители на УМБАЛ-Бургас АД" на стойност 62 096 лв., които са напълно безвъзмездна финансова помощ.

Целта на проекта е да се гарантира пълноценното упражняване на правото на труд на хората с увреждания, работещи в болницата, чрез закупуване на оборудване, което подпомага изпълнение на преките служебни ангажименти на лицата от целевата група на длъжност санитари и медицински сестри.

Предстои да бъдат доставени и подопочистващи автомати, комбинирани хигиенни колички, сакодържатели и други.