Националната служба за охрана наложи временна забрана за използването на дронове от 21.00 часа до 02.30 часа след полунощ на Великден - 15-ти срещу 16-ти април. Това съобщиха от пресцентъра на НСО.

Временната забрана се отнася за зоната около храм-паметника "Св. Александър Невски". Тя е във връзка с мерките за сигурност за празничното Пасхално богослужение за Възкресение Христово в Патриаршеската катедрала, поясняват от НСО.

На 15 април 2023 г. (събота) гражданите ще имат достъп до зоната от 20.00 часа през два пункта за проверка, организирани при северния и при южния вход на храм-паметника.

Служителите на НСО ще проверяват за предмети, общоопасни средства и вещества. Гражданите ще бъдат проверявани с металдетектори за наличие на огнестрелни и хладни оръжия, остри предмети, експлозиви и леснозапалими вещества, източници на йонизиращи лъчения, фойерверки и други пиротехнически изделия.

Граждани, които носят обемисти багажи, няма да бъдат допускани до мероприятието. Достъпът на лица във видимо неадекватно състояние също ще бъде ограничаван, допълват от НСО