Екип на Регионална дирекция по горите - София разкри незаконна сеч на 153 дървета с общ обем 226 куб.м дървесина в общинска горска територия в землището на с. Продановци, общ. Самоков, съобщиха от Изпълнителната агенция по горите (ИАГ).

Нарушението е констатирано след проверка по сигнал, в края на изминалата седмица. По време на теренната проверка, екипът на дирекцията установил, че маркирането в подотдела не отговаря на предвидена сеч в издаденото позволително за добив. Проверка в електронната система на ИАГ за издаване на превозни билети, показала, че за подотдела не са издавани превозни билети за експедиране на дървесина. Проверяващите са издали констативен протокол за установеното нарушение.

Работата по случая продължава като преписката ще бъде предадена на прокуратурата, като за момента не се съобщава за задържани. 

В същият ден екип на РДГ - София спря дейността и на обект за съхранение, преработка и търговия с дървесина в самоковското с. Говедарци. Съставени са 3 акта на юридическо лице, собственик на обекта, за нарушения, свързани със съхранение на немаркирани дървета без превозен билет, нередовно водене на дневник за постъпила и експедирана дървесина от обекта и липса на запис от видеонаблюдението на обекта за последните 30 дни.

През изминалата седмица служители на Регионална дирекция по горите - София са извършили общо 611 бр. проверки по Закона за горите и Закона за лова и опазване на дивеча. Проверени са повече от 80 сечища, 20 обекта за складиране, преработка и търговия с дървесина, както и превозни средства, транспортиращи дървесина, ловци и риболовци.

Задържаха два камиона с незаконна дървесина в Шуменско

Задържаха два камиона с незаконна дървесина в Шуменско

Незаконно са отсечени 108 дървета