На този етап няма условия за създаване на медицински пункт на Граничния контролно-пропускателен пункт "Стрезимировци". Това заяви директорът на РЗИ - Перник д-р Юри Торнев, цитиран от БНР.

Това стана ясно по време на заседанието при областния управител на Перник заседание във връзка с предприетите мерки срещу разпространението на коронавируса.

По думите на Торнев за разкриването на такъв пункт са необходими две помещения - едното за медицинските служители, другото за изолатор. Трябвало да се изясни и кой ще обезпечи медицинският пункт.

В най-близкия град Трън няма болница, а само Спешен център. Той разполага с един екип, обслужващ 52 населени места в общината. РЗИ пък има само 18 здравни инспектори. 

По думите на Торнев служителите на граничния пункт вече разполагат с предпазни маски, ръкавици и дезинфектанти, снабдени са и с брошури за профилактика и предпазване от разпространение на коронавируса.

В случай, че на територията на областта бъде установено лице, носител на вируса, транспортирането му ще се осъществява от Центъра за спешна помощ до МБАЛ "Рахила Ангелова". Инфекциозното отделение на болницата в момента разполага с 15 легла.