Ще бъде изготвен финансов разчет колко би струвало на общината в дните със замърсяване на въздуха общественият транспорт в столицата да е безплатен. Това заяви пред медии столичният заместник-кмет с ресор финанси Дончо Барбалов.

"Това е възможно, но е необходима промяна в нормативната база на общината", заяви Барбалов. Според него, за да се въведе безплатният транспорт е необходимо да се промени съответната общинска наредба.

"Ние ще направим изчисления колко би струвало на общината, като тук трябва да се намери оптималeн баланс между обществения интерес и разхода на общината", каза още той. Според него такъв баланс може да бъде намерен.

Припомняме, в последните дни имаше значителни нива на замърсяване на въздуха в столицата. Причина за това е не само автомобилният транспорт, но и отоплението с твърдо гориво. Вчера новият зам-кмет по екологията Йоана Христова обеща именно чистият въздух да е един от приоритетите на дейността й.

Барбалов бе категоричен, че цялото общество трябва да прави всичко възможно, за да бъде намалено замърсяването на въздуха.