Силно замърсяване на въздуха е регистрирано в цялата страна, предаде "Нова".

В София фините прахови частици превишават нормите до пет пъти. Тежко е положението и в Перник, Благоевград, Пловдив и Смолян.

Като причини здравните експерти посочват масовото използване на твърдо гориво, вредните емисии от автомобилния транспорт, както и неблагоприятните метеорологични условия.

Именно за този наболял проблем говори и новият зам.-кмет по екология на Столична община Йоана Христова, която заяви, че първият й приоритет е свързан именно "с подобряване на качеството на атмосферния въздух в София".

В тази връзка ще се работи в няколко направления, категорична е Христова.

"Ще продължим модернизацията на градския транспорт с идеята той да стане по-привлекателен за гражданите, така че в близко бъдеще повече хора да слязат от автомобилите си и да ползват обществения транспорт", конкретизира тя, цитирана от БТА.

Малко по-рано през деня стана ясно, че столицата ще тества и електробус, който преди това е бил пускан единствено в Париж.

Той ще остане у нас до края на май и няма да има негативно влияние върху въздуха, тъй като се зарежда в ток и не излъчва вредни емисии.

Според Христова трябва да се помисли и върху възможността улиците на столицата да се мият по-често.