Кметът на столицата Йорданка Фандъкова представи новия зам.-кмет по околна среда - Йоана Христова. Тя поема поста от подалата оставка Мария Бояджийска.

Христова обяви пред журналисти основните приоритети, на които залага. По думите й качеството на атмосферния въздух в София е сериозен проблем. Заедно с още 21 страни в Европейския съюз България има превишени норми на фини прахови частици. Затова и първият приоритет, на който тя залага, е продължаването на модернизацията на градския транспорт, за да може той да стане по-привлекателен за гражданите и максимално голяма част от софиянци да слязат от автомобилите си.

Зам.-кметът по екология Мария Бояджийска е подала оставка

Зам.-кметът по екология Мария Бояджийска е подала оставка

Тя подава оставка не за пръв път

На второ място Йоана Христова изтъкна въвеждането на нискобюджетни мерки, които били много ефективни. За пример тя даде целенасочен преглед на прогнозата за времето и метеорологичните условия по отношение на засушаване, инверсия и мъгли. Според Христова е необходимо през лятото по-често да се мият улиците.

Третият й приоритет е свързан с щадящи отоплителни системи, тъй като 60 % от фините прахови частици зимата в София се дължат на отоплението с твърдо гориво.

Йоана Христова изтъкна като ключова и третата фаза на завода за отпадъци.

През 2017 г. се очаква Министерството на околната среда и водите (МОСВ) да покани общината да подаде проектно предложение. "Усилията ни ще бъдат насочени към разработване на технически модерно, екологосъобразно и икономически ефективно решение, така че произвежданото гориво от завода за отпадъци да бъде използвано от инсталацията на Топлофикация-София", изтъкна новият зам.-кмет по екологията.

Целта била да се намали използването на природен газ от Топлофикация-София и да се намалят емисиите от ТЕЦ-а.

Реконструкцията на "Западен парк" също е сред приоритетите на Христова.

Йоана Христова е работила в МОСВ, като е започнала от най-ниско ниво и е стигнала до позицията ръководител на дирекцията по европейски фондове. В последните две години има собствена консултантска компания, като ще се освободи от ангажимента си в нея заради стъпването си в длъжност като зам.-кмет.