На плаж "Алепу" не се извършват нерегламентирани строителни дейности и не са констатирани нарушения на строителния обект. Това е установила проверката на място на служителите от Регионалната дирекция за национален строителен контрол в Бургас, информира БНР.

В момента на място се изгражда само укрепителното съоръжение за спирането на свлачищните процеси, в момента се правят вертикални елементи, заявяват от строителния надзор.

ДНСК пак проверява дали се строи на "Алепу"

ДНСК пак проверява дали се строи на "Алепу"

Заради сигнали, че изграждането на курортния комплекс продължава

По-рано днес пред bTV ръководителят на строителните дейности на плаж "Алепу" Йордан Гергов посочи същото. На терена се работело само по укрепването на свлачището.

"Не може без бетон, не може без арматура, не може без кофраж, не може без кранове, не може без бетон-помпи, иначе не става", обясни той. Без бетон не можело да се укрепи местността, трябвало здрава конструкция, която да спре земния натиск от свлачището. Това било единствения начин, категоричен е Гергов.

На плажа отново бяха забелязани багери през почивните дни, което стана повод там да се извърши и поредната проверка. От Министерството на регионалното развитие и благоустройството (МРРБ) наредиха регионалния клон на НДСК да инспектира ремонтните дейности.

Строителните дейности обаче предизвикаха недоволството на еколози, според които инвестиционното предложение от 2017 година гласи, че защитното съоръжение е трябвало да се изгради на нивото на пътя, а не на плажа. Това било в нарушение на екологичното законодателство.

Според природозащитници плажът е защитена зона, която е местообитание за много защитени видове птици. В самото начало на март птиците започнали да гнездят. Сега птиците нямало къде да го направят.

Алепу напомня за Алепо - същото разрушение, произвол и безнадеждност

Алепу напомня за Алепо - същото разрушение, произвол и безнадеждност

Според Атанас Семов става дума за големи интереси