Ситуацията в черноморската местност Алепу напомня на Алепо в Сирия - същото разрушение, същия произвол, същото усещане за безнаказаност и безнадеждност. Това коментира новоназначеният конституционен съдия проф. Атанас Семов в сутрешния блок на Би Ти Ви. 

Според него опазването на крайбрежната ивица е конституционна ценност, която е защитена със закони.

Алармират за нов строеж до Алепу край Созопол

Алармират за нов строеж до Алепу край Созопол

Според институциите строителството било законно

Семов изрази мнение, че става дума за много интереси, някои от които много големи, като ако има реакция навреме, подобни безобразия няма да са възможни.

И България по документи е правова държава, но тази гора показва нещо малко по-различно, допълни той. Както на горичката ѝ трябват 40 години, за да израсне на 8-10 метра, "боя се, че и на нашата демокрация ще ѝ трябват 40-50 години, за да стане правова държава", коментира конституционният съдия.

Отношението към законността по думите му е като към някаква досадна подробност от пейзажа, която ни пречи да си подредим индивидуално живота.

За да укрепят свлачище, строят комплекс до плажа

За да укрепят свлачище, строят комплекс до плажа

Инвеститорът разполагал с всички необходими разрешителни

Семов отбеляза, че Конституцията е не просто основният закон на държавата и за да има добра държава, трябва да има добра конституция. Конституционният съд трябва да проявява политическа чувствителност, но не да взима решения под политически натиск, между двете има съществена разлика според него.

Семов подчерта, че не е усетил механизми и канали за осъществяване на политически натиск върху Конституционния съд. Той увери, че в Съда няма значение от кой президент са назначени съдиите.