Няма нито един ранен, нито сред населението, нито сред работещите на терен. В това увери вътрешният министър Валентин Радев по повод на пожара в Кресненското дефиле, обхванал около 10 хил. декара смесена гора.

Това съобщиха от пресцентъра на МВР. 

Овладяхме пожарите около нас и сме по-оптимистично настроени. На мястото на Стара Кресна днес имаше пожари в долния край на селото, сега е напрегнато в района на с. Влахи, но като цяло обстановката е добра, заяви още той.

Апелират се желаещите да посетят района през уикенда да се въздържат, за да не пречат на работата на пожарникарите. 

Няма промяна засега и в пътникопотока по Е-79, но трябва да се шофира с повишено внимание.

10 хил. декара смесена гора гори в Кресненското дефиле

10 хил. декара смесена гора гори в Кресненското дефиле

Високите температури и вятърът пречат

Съставът на терен остава между 500 и 600 души. Не се е наложила допълнителна помощ от Министерството на отбраната и на здравеопазването. Логистиката, включително и присъствието на медицинските екипи са осигурени от областния управител, на когото отново благодаря. Няма нито един ранен, нито сред населението, нито сред работещите на терен, обобщи ситуацията от днес следобед министър Радев.

Началникът на отдел "Национален оперативен център" при ГДПБЗН Комисар Тошко Бързилов съобщи подробности около оперативните действия по ликвидиране на пожара в Кресненското дефиле.

Старши комисар Николай Хаджиев, директор на ОДМВР - Благоевград обърна внимание на пътната обстановка, която определи като спокойна в късния следобед, а трафикът - обичаен за петък следобед. Няма задимяване в частта на Е-79 за Кулата, в сила е забраната за тежкотоварни камиони от 16 до 20 часа. Направена е организация за патрулиране и 24 часа непрекъснато полицейско присъствие в населените места в района на пожара, за да може при необходимост, да се реагира за гарантиране на безопасността на хората.

Утре от 10 часа на разклона преди Рилски манастир за р. Илийна ще бъде даден брифинг относно предприетите действия по ликвидиране на пожарите в региона. Ще участва главен комисар Николай Николов, директор на ГД "Пожарна безопасност и защита на населението"