Петима от 15 болни от старозагорското село Паничерево са изписани. Очаква се да бъдат изписани още. Има 2-3, които са в сериозно състояние. Това заяви кметът на община Гурково Мариан Цонев пред БГНЕС.

"Притеснение винаги може да има. Този вирус е нов. Все още не са уточнени пътищата, по които се предава заразата, до колко траят карантините, дали помагат. Това са неща, на които могат да отговорят специалистите", каза Цонев.

Кметът на село Паничерево Атанас Граматиков обясни, че хората не са притеснени.  От общината ги обгрижват. "Тези 15 души са настанени в Стара Загора, няма проблем. Всички контактни с тях са карантинирани, постоянно се наблюдават", увери Граматиков.

По думите му са раздали на хората ръкавици, маски, защитни облекла. Продължаваме да ги зареждаме, имаме екипи в общината, които постоянно се грижат.

Към момента 14 са доказаните случаи на заболели от коронавирус, контактните с тях трябва да спазят 14-дневната карантина. Хората от селото се тестват масово с бързи кръвни тестове. Досега са направени 142 теста. При десет е използван и PSR -тест за потвърждение. Три от пробите са готови, резултатът е отрицателен. Резултатите от останалите седем се очакват днес.

Припомняме, от 15 април Паничерево бе под 14-дневна блокада. Блокадата бе свалена в полунощ на 28 срещу 29 април. В първите четири дни след началото на карантината от направени 230 теста на жители на селото бяха установени 8 заразени. Тестването в селото обаче беше спряно, тъй като при последните 100 направени проби беше констатиран само един носител на Covid-19. От 27 април тестването бе възобновено.

Селото стана известно и с 58-годишен заразен беглец от болницата в Стара Заора, който се прибра с такси до селото.