Изпълнителният директор на Центъра за градска мобилност (ЦГМ) Димитър Дилчев представи пред журналисти новия начин на таксуване в столичния градски транспорт, който влиза в сила от 1 януари.

Това ще са електронни билети и ще се качват на нормалната пластика на ЦГМ на цена от 3 лв. и ultra light на цена от 80 стотинки, на които ще могат да се зареждат билетите с възможност за прекачване.

Валидацията ще се прави само при качване в превозното средство, устройствата са до всяка една врата. Ако не се валидира - глобата ще е от 3 лв., макар че ЦГМ обеща да прояви толерантност и първите седмици и месеци само ще приканват хората да валидират картите си. При нужда да се закупи билет от водача също ще има такъв, но той ще бъде от цена на 2 лв.

Който няма такава пластика и такава карта, ще може да си я закупи и да зарежда на нея превозни документи. В метрото остава възможност да се ползва в метрото досегашният обичаен хартиен билет, но той ще дава право само на едно пътуване и само в метрото. Дилчев увери, че няма да има контрольори под прикритие.

Валидирането на картите и билетите в столичния градски транспорт става задължително от 2023 г.

Валидирането на картите и билетите в столичния градски транспорт става задължително от 2023 г.

Санкцията за неспазване на новия регламент е 3 лв.

За картите за градския транспорт няма да има промяна от 1 януари. Картите само за една линия от градския транспорт също отпадат. Годишната карта остава с цена от 365 лв.

На въпрос на News.bg дали ЦГМ се опасява от хаос с билетите, Дилчев заяви, че няма такива опасения, има готовност и такива са заредени на всички каси както на ЦГМ, така и в метрото. Всеки, който е закупил хартиен билет, има възможност да го ползва до 1 март. Той се надява на плавно постепенно минаване към новите електронни билети с прекачване за всеки, който е решил да пътува инцидентно.

За пътуването с безконтактни дебитни карти, кредитни карти или смарт устройство, Дилчев уточни, че това също се превръща с билет за прекачване.

Общинският съветник Зафир Зарков обясни, че основната цел на промяната е да привлича нови пътници, а не да ги отблъсква. От два месеца част от превозните документи се радват на успешна продажба - картата за родители с деца до 2 години, младежките и ученическите карти и билетите с възможност за прекачване.

С един билет сменяме превоза в столичния градски транспорт от 2023 г.

С един билет сменяме превоза в столичния градски транспорт от 2023 г.

От догодина отпадат някои от предлаганите абонаменти досега

Новите билети влизат от 1 януари и първият вид - билет 30+ на цена от 1.60 лв., с който в рамките на половин час хората да могат да се прекачват неограничено.

Вторият билет е 60+, с него рамките на час може да се използва транспортът на града и хората да се прекачват във всички транспортни средства - метро, трамваи, тролеи, автобус и след това да се довърши последният избран маршрут. Този билет ще е на цена 2.20 лв.

Дилчев изтъкна още, че транспортът на града е под заплаха заради липсата на финансиране- 50-60 млн. лв. Зарков очаква приходите в ЦГМ тази година продажбите на превозни документи да достигнат 130 млн. лв.

Заместник-кметът на София Дончо Барбалов допълни, че проблемите за градския транспорт продължават да бъдат сериозни зарази разходите за заплати и заради енергодружествата. Той разчита на депутатите да подпомогнат Столична община.