В понеделник, 20 август, започват дейностите по обезопасяването и укрепването на 250-метровия участък от пътя за Рилския манастир, по който има активизирали се срутища. Това заяви регионалният министър Николай Нанков, който направи оглед на участъка.

Опасните скали в района ще бъдат обрушени, ще се сложат и обезопасителни мрежи.

Първоначалните укрепителни дейности трябва да приключат в срок от 45 до 60 дни. Средствата са осигурени от Агенция "Пътна инфраструктура" (АПИ).

В момента екип от геодезисти работи върху набелязването на мерки за дълготрайното решаване на въпроса в този участък от пътя, обясни министърът и добави, че за трайното укрепване на ската при 27-ми км вече е стартирала подготовката на обществена поръчка за изработването на технически проект за извършване на укрепителни и обезопасителни работи в участъка, съобщиха от пресслужбата на Министерството на регионалното развитие и благоустройството (МРРБ).

Почистват скатовете по пътя за Рилския манастир след 18 август

Почистват скатовете по пътя за Рилския манастир след 18 август

Движението ще се спира за кратко в определени дни

"Нямаше как три месеца да работим поради, знаете, с природата трудно се борим, поради сериозните валежи и фактът, че при каквато и да е дейност в подобни климатични условия, от голямата влажност, бихме могли да направим още по-сериозна беля", заяви Нанков по време на инспекцията.

В момента движението в отсечка от въпросните 250 метра се осъществява в една лента. Участъкът е сигнализиран с необходимите пътни знаци, скоростта е ограничена до 40 км/ч., като преминаването е безопасно.

По време на ремонтните дейности пътят ще се затваря частично за по няколко часа, в зависимост от трафика и натовареността на участъка. Движението ще се регулира от "Пътна полиция", като работата им ще бъде подпомогна от служители на Областното пътно управление в Кюстендил и от пътноподдържащата фирма.

Поредни свлачища по пътя за Рилския манастир
Обновена

Поредни свлачища по пътя за Рилския манастир

Движението в района е само в едната лента

Междувременно стотици души се събраха тази сутрин в Рилския манастир, за да почетат църковния празник Успение на Свети Иван Рилски, обявен за небесен покровител на българския народ.

В манастира се отслужва литургия в памет на Светеца, който е основал църковната обител.