В Благоевград започнаха дейностите по обезопасяването на опасните участъци по улица "Славянска", където във вторник камион прегази 19-годишна студентка на пешеходна пътека.

Движението на улица "Славянска" е изключително натоварено. Улицата започва почти от входа на областния град, пред Ректората на Югозападния университет "Неофит Рилски". На няколко места по улицата има стоянки за таксита, по улицата има и много магазини, закусвални и кафенета, където студентите се забавляват.
На улица "Славянска" са разположени и студентските общежития на ЮЗУ, което прави трафика там на практика непрекъснат. В най-десните ленти на движение по улицата перманентно има паркирани автомобили, които пречат на преминаването.

Днес обаче, за първи път от години насам, по улицата няма струпване на автомобили около студентските общежития и десетките заведения.

Обвиниха шофьора, прегазил 19-годишната студентка в Благоевград

Обвиниха шофьора, прегазил 19-годишната студентка в Благоевград

Предстои мъжът да бъде задържан за постоянно

От тази сутрин движението по едната посока на улицата е ограничено заради изграждането на "заспали полицаи". Изкуствените ограничители на скоростта се поставят на 30 метра от трагичното кръстовище между улиците "Славянска" и "Дойран".

В пространството между заспалите полицаи спирането и паркирането на автомобили ще бъде забранено. Предвидено е и да се направи повдигната пешеходна пътека в района на Второто студентско общежитие, около което досега нямаше обозначени места за пресичане.

Предполага се, че бързата реакция на общината се дължи на вчерашните протести в града, на които студенти и местни жители блокираха движението по улицата, а впоследствие блокираха и входа на общината в областния град. Там протестиращите разговаряха с кмета на града Атанас Камбитов и поставиха исканията си за незабавни действия по обезопасяването на възловите кръстовища в града.

Нов протест в Благоевград заради загиналото момиче на пешеходна пътека
Обновена

Нов протест в Благоевград заради загиналото момиче на пешеходна пътека

Студенти и местни жители блокираха улицата, където стана трагичния инцидент

Договореният срок за обезопасяването на пътищата в Благоевград е до 18 декември. Работна група от експерти е започнала и проектиране на светофарна уредба на кръстовището, в което се събира трафикът на коли и пешеходци от студентските сгради и близките жилищни квартали.