Студентите в Благоевград отново се събират на протест срещу войната по пътищата. Протестиращите и този път блокираха движението по улица "Славянка". 

В 7.30 часа студенти и местни жители отново излязоха на протест на мястото, където вчера на пешеходна пътека камион блъсна и уби на място 19-годишна студентка. Протестиращите настояват кръстовището между улиците "Славянска" и "Дойран", където стана инцидента, да бъде обезопасено.
За това студентите предложиха на кръстовището да бъде сложена светофарна уредба или да се изгради кръгово кръстовище.

Пешеходната пътека, на която загина студентката, е отрупана с цветя, а колегите и приятелите на загиналото момиче държат нейни снимки с черна лента. Студентите са категорични, че ще продължат мълчаливото си бдение, докато институциите не направят необходимото, за да се обезопаси улицата, която е една от най- натоварените в града, съобщи БНР.

В 8 часа студентите тръгнаха на мирно шествие към сградата на общината. Те блокираха входа на общината с желание да разговарят с кмета Атанас Камбитов, който уважи искането им. 

Протест на студенти в Благоевград

Протест на студенти в Благоевград

Искат обезопасяването на кръстовището

Вчера близо 300 студенти също се събраха на мястото на фаталния инцидент, в непосредствена близост до студентските общежития на Югозападния университет в града. Те направиха жива верига в знак на протест срещу опасностите, които има по пътищата у нас. Протестът вчера също беше подкрепен от местните благоевградчани, които призоваха за повече внимание на пътя, за да не стават такива трагедии. Живата верига блокира движението в района на студентските общежития за близо 30 минути.

Още вчера от община Благоевград съобщиха, че се е провело извънредно заседание на Комисията по безопасност, на което са били набелязани мерки за обезопасяването на възловите места в града. Общината предвижда на опасните места да се постави релефна пътна маркировка и да се обособят еднопосочни улици в централната част на областния град.

Разследват случая с блъснатото на пешеходна пътека момиче в Благоевград

Разследват случая с блъснатото на пешеходна пътека момиче в Благоевград

Шофьорът е задържан за срок до 24 часа

Началникът "Пътна полиция" в Благоевград Данаил Стоицов заяви пред БНТ, че органите на реда осъществяват ежедневен и непрекъснат контрол в целия град, включително и на кръстовището, където вчера загина студентката. "Явно не е достатъчно, след като се е случило най-лошото. Продължаваме да работим в тази насока", посочи Стоицов и допълни, че КАТ-Благоевград ще засили проверките и контрола в града. По думите му обаче най-важно остава поведението на водачите и тяхната дисциплина на пътя.

Кметът на Благоевград Атанас Камбитов също коментира трагичния инцидент и протеста на гражданите. По думите му често се получават сигнали за въпросното кръстовище. Много от сигналите били за неправилно паркирани коли, но районът не е покрит от синя зона и общината няма право да репатрира автомобилите. Според Камбитов в района на инцидента пътната маркировка е в добро състояние, има и осветление.

"Полагаме необходими усилия, за да има безопасно движение. Трябва да тръгнем от себе си. Всеки от нас трябва да си зададе въпроса какво прави като участник в движението и като пешеходец, и като водач. Всеки ден сме свидетели на безумия по пътищата", обясни Камбитов. Той също призова водачите да спазват повече дисциплина на пътя. Според него на мястото на инцидента не може да се изгради кръгово кръстовище, а светофар би натоварил много движението по улицата.

Близки на убития в катастрофа колоездач протестират пред съда в Бургас

Близки на убития в катастрофа колоездач протестират пред съда в Бургас

Владимир Колев шофирал с 2,7 промила алкохол в кръвта

Днес е предвиден протест и в Бургас срещу войната по пътищата. В ранния следобед в града ще се събрат близки и познати на прегазения в Приморско колоездач. Протестът ще бъде пред Съдебната палата, съобщи Нова.

Отново протести по Черноморието заради войната на пътя

Отново протести по Черноморието заради войната на пътя

Хора от Царево и Приморско излязоха на пътя между двата морски града