Областният управител на Добрич върна за ново разглеждане решението за по-високите възнаграждения на общинските съветници в областния център. Членовете на местния парламент в Добрич промениха размера на заплатите си на сесията от 30 януари тази година, като я увеличиха почти двойно, съобщи БНР.

Според областния управител Йорданка Костадинова промяната в Правилника на дейността на Общинския съвет в Добрич е незаконосъобразна.

По думите й решението е било прието, без да са изложени мотиви в докладната на председателя на Временната комисия. С промените от друга страна общият размер на заплатата на общинските съветници надхвърля установения праг от Закона за местното самоуправление и местната власт.

Общинските съветници на Добрич приеха да получават 55% от заплатата на председателя си, от които 40% за участие в заседания и 15 на сто за участие в комисии и допълнителни 30% при свикване на извънредна сесия. Това, според областния управител прави 71.5 на сто от заплатата на Председателя на Общинския съвет и е незаконосъобразно.