Пътната агенция предвижда изграждане на обходен път на Казанлък.

Това трябва да се случи по Програма "Развитие на регионите" 2021-2027 г.

Експерти и граждани обсъдиха концепция за интегрирани териториални инвестиции "Устойчива и безопасна инфраструктура на територията на община Казанлък".

Планира се обходният път да е с дължина близо 4,5 км и да свързва път I-5 и път I-6. Първокласните пътища І-5 Русе-Велико Търново-Казанлък-Стара Загора-Хасково-Кърджали-ГКПП "Маказа" и І-6 ГКПП Гюешево-Кюстендил-София-Карлово-Казанлък-Сливен-Бургас са главни транспортни артерии на републиканската пътна мрежа и свързването им ще изведе тежкотоварния трафик извън Казанлък. Това ще намали вредните емисии в града и ще повиши безопасността на движението, посочват от АПИ.

Колона от автомобили се изви по пътя за Шипка от ранни зори

Колона от автомобили се изви по пътя за Шипка от ранни зори

Шипченският проход е изцяло затворен

Нуждата от обходен път на Казанлък е обсъждана от много години, а изборът на маршрут е съгласуван с редица експерти. До момента е изготвен идеен проект, като, в случай че проектът срещне широка обществена подкрепа на този етап на оценка, АПИ ще се ангажира с най-кратки срокове, в които да започне работа по изграждането му.

Индикативната стойност на Концепцията е 53 839 848 лв. с ДДС.

Присъстващите предложиха към концепцията да се допълнят дейности за изграждане на нови кръгови кръстовища на град Крън и град Шипка, които в момента са опасни и със засилване на трафика ще стават още по-натоварени след новоизградените отсечки и тунел под Шипка.