Община Асеновград търси спешно пари от държавата за ремонт на опасен мост, съобщи БНТ.

Съоръжението е част от републиканската пътна мрежа, но още преди години е установено, че то е в предаварийно състояние. Движението по моста е изключително натоварено, защото по него минава пътя за Кърджали и Свиленград.

Мостът е строен преди повече от 50 години и оттогава ремонт не е извършван. С течение на времето част от водите са минавали през хидроизолацията, която е компрометирана, през фугите и е започнало сулфатизиране на бетона. Има и корозия на армировката, която води до намаляване на сечението и до намаляване на носимостта на моста, обясни зам.-кметът на Асеновград.

По думите му мостът като съоръжение е опасен и ремонтът му става все по-тежък. По предварителни разчети става дума за около 5 млн. лв., като в тази сума е планирано и разширяването на моста. Затова се търси финансиране, тъй като сумата е непосилна за общината.

Това е един от четирите моста, които са в Асеновград и които правят връзката между двете части на града, разположени от двете страни на р. Чая. Същевременно това е републикански път.

Инж. Атанас Тошев, директор на Дирекция "Строителство" пояснява, че неколкократно е сезирана Агенция "Пътна инфраструктура" за включване на моста в тяхната инвестиционна програма за ремонт.

По думите на зам.-кметът обследването, с което разполагат, е от преди 9 години.