Общините в пазарджишка област настояват общината официално да обяви от кои междуселищни автобусни линии се отказва, съобщава БНР.

Искането им е по повод решението на общината да съкрати до критичен минимум автобусите до по-големите населени места и да остави някои села напълно без транспорт.

Трети ден обаче кметовете нямат яснота как е променена областната транспортна схема, което води до напрежение.

До момента много от междуселищните линии се обслужваха от община Пазарджик, което е законово регламентирано в областната транспортна схема.

Кметът на Панагюрище Никола Белишки обясни, че докато схемата не бъде променена, кметовете на останалите общини не могат да преговарят с други превозвачи.

Намаляват автобусите до по-големите населени места в Пазарджик

Намаляват автобусите до по-големите населени места в Пазарджик

Някои села остават без транспорт

"В момента, в който Пазарджик каже окончателно: "Ние тези линии не ги държим", имаме готовност да водим преговори. Даже утре е поканен и превозвачът, да ни предложи вариант от негова страна, най-безболезнено да ги покрием", заяви той.

По информация на началника на регионалното управление на образованието Валентина Кайтазова вече втори ден ученици от съседните общини пътуват до училищата в Пазарджик с работнически автобуси или таксита. Тя заяви, че ситуацията няма да остане така и ще проведе разговор с министъра на транспорта.

Очаква се още днес община Пазарджик да излезе с писмено становище по транспортната криза.