"Дълговете на община Перник към началото на тази календарна година бяха малко повече от 34 млн. лева. В момента са малко под 28 млн., тоест за първото полугодие успяхме да изплатим 6,300 млн. лева задължения в условията на пандемия и сериозни намалели приходи".

Това съобщи пред БНТ заместник-кметът на Перник Стефан Кръстев.

Припомняме, че преди 2 дни стана ясно, че сметките на община Перник са блокирани заради дълг към "Топлофикация". 

По думите му разплащанията са били възможни заради строгата фискална политика на общината през първата половина на годината - не са били поети нови задължения, а върху разходите е упражняван сериозен контрол.

"Това даде и друг резултат - финансите на община Перник бяха извадени от оздравителния план на Министерство на финансите", добави той.

Блокираха сметките на община Перник заради дълг към "Топлофикация"

Блокираха сметките на община Перник заради дълг към "Топлофикация"

Натрупаните задължения са за над 2 млн. лв.

До запориране на общински сметки се е стигнало заради необслужване на споразумение за разсрочено изплащане на стари задължения от 2016 година.

"Още пред 2018-та е образувано дело във връзка с неизплащането на тези суми и това доведе до получаването в сряда на покана от съдебен изпълнител за доброволно изпълнение. От сумата от 2,041 млн. лева главницата е 1,510 млн., а всичко останало са лихви, такси и разноски по делото, които са се трупали в резултат на неглижирането на проблема с необслужването на дълговете от предишните ръководства на община Перник", обясни Стефан Кръстев.

Той заяви, че сметките на общината не са запорирани и тя е изплатила дълга си "още в сряда, при получаването на поканата, изцяло и накуп задълженията си към "Топлофикация" от 2,041 млн. лева".

"Няма заплаха сметките ни да бъдат запорирани", заяви Кръстев и подчерта, че няма заплаха за реализирането на големите инфраструктурни проекти на община Перник.