Община Пловдив се ангажира да спаси Тютюневия склад. Това лично обеща на среща с протестиращи от тази сутрин кметът Иван Тотев. Предстои среща със собствениците на сградата, която ще е посветена именно на идеята сградата да бъде купена от местните власти.

Ще се обсъди и възможността за изкупуването на фреската на Вълчан Петров, която да бъде реставрирана и запазена. 

Като цяло Тотев заяви, че администрацията ще търси истината, която да доведе до запазване на архитектурния паметник и да се даде възможност за реализиране на проекта „Пловдив 2019”.

Кметът Тотев увери и че общината ще съдейства на всички органи и институции, които имат отношение по казуса с тютюневия склад на улица „Одрин“ номер 8. 

Припомняме, тази сутрин с жива верига пловдивчани спряха събарянето на емблематичната сграда за целия квартал между ул. „Иван Вазов” и бул. „Христо Ботев”, наречен Тютюневия град. Тя е построена през 20-те години на миналия век. Макар сградата да е паметник на културата, тя е частна собственост, а разрешението за събаряне е издадено от самата община. Намеренията на инвеститора са за строеж на бизнес сграда. След протеста на гражданите днес прокуратурата се самосазира и започна разследване на случая.

На днешната среща Иван Тотев заяви, че издадената документация на инвеститорите е съобразена с нормативните документи. Той се позова на удостоверение от Националния институт за недвижимо културно наследство от 2010 година, в което е записано, че сградата на улица „Одрин“ 8 е извън обхвата на територията с културно-историческо наследство със статут на групов археологически паметник на културата. 

Грешката е установена през 2014 година, но към настоящия в Община Пловдив няма информация сградата да е паметник на културата.

През 2010 година е представен проект за строеж, който е одобрен от Община Пловдив. Всички законови норми са спазени, категоричен е Тотев.

Фактическата грешка е отстранена със заповед на директора на Национален институт за недвижимо културно наследство на 28 януари тази година, заяви архитект Жана Джугаланова, експерт в институцията. Тя трябва да бъде изпратена на община Пловдив.