Събарянето на тютюневия склад „Ориент Табако” в Пловдив бе спряно от жива верига, съобщава кореспондентът на БиТиВи в региона.

Складът е паметник на културата и е част от т. нар. „Тютюнев град”. Събарянето на сградата започна вчера, а целта на събралите се тази сутрин била да го преустановят. 

Разрешението за събарянето е издадено от общината. Макар сградата да е паметник на културата, тя е частна собственост.

Намеренията на инвеститора са за строеж на бизнес сграда.  

Прокуратура и полиция проверяват законно ли се събаря „Ориент Табако”

Прокуратура и полиция проверяват законно ли се събаря „Ориент Табако”

Проверяват дали разрешението не е издадено незаконно

Местните негодуват, тъй като съборената сграда е част от историята на Пловдив. Освен това били унищожени стенописи на големия художник Вълчан Петров.

Сградата е емблема на Тютюневия град – целия квартал между ул. „Иван Вазов” и бул. „Христо Ботев”. Тя е построена през 20-те години на минали век.

Първият собственик на сградата нямал преки наследници. След това тя била продадена два пъти. Складът пустее през последните 20 години.

По информация на БНР в живата верига са се включиха няколко десетки пловдивчани. 

Протестиращите са категорични, че институциите трябва да упражняват контрол и да бъдат по-строги към инвеститорите. Само така можело да бъде съхранено културното наследство.

Много от сградите в т.нар. Тютюнев град били продадени преди години.

Фирмата, която е наета за разрушаването на сградата, бе спряна от зам.-кмета Димитър Кацарски. Той обяви, че документацията по случая тепърва ще се проверява. По думите му фактът, че сградата е частна собственост, усложнявал ситуацията в юридически аспект. Щяло да се изяснява дали през годините са правени постъпления складът да бъде обявен за паметник на културата. Засега се знаело, че заради техническа грешка, той не е вписан като такъв.

БГНЕС припомня, че това е вторият паметник на културата в Пловдив, който за последните три седмици се унищожава по неясни причини. Орта мезар – Еврейската баня изгоря на 19 февруари. Сградата бе от края на XVI век.