Окръжната прокуратура в Пловдив е възложила проверка за евентуално незаконно издаване на разрешение за разрушаване на недвижима културна ценност във връзка с тютюневия склад.

От прокуратурата ще проверяват за длъжностни престъпления, тъй като в медиите бил поставен въпросът за законността на събарянето на тютюневия склад зад автогара Юг в Пловдив.

Жива верига брани тютюневия склад „Ориент Табако” от пълно разрушаване
Обновена

Жива верига брани тютюневия склад „Ориент Табако” от пълно разрушаване

Сградата била част от историята на Пловдив

Припомняме, че събарянето на тютюневия склад „Ориент Табако” започна вчера, но днес жива верига възпрепятства доразрушаването му. Пловдивчани са категорични, че сградата е част от историята на града и не трябва да се унищожава. Те твърдят, че складът е паметник на културата е част от т. нар. „Тютюнев град”. 

Стана ясно, че към момента сградата не е вписана като паметник на културата заради техническа грешка.

От прокуратурата поясняват, че в рамките на проверката ще се изяснява статутът на сградата. Трябва да се изясни и законосъобразното извършване на процедурите, свързани с даването на разрешение за нейното събаряне.

Проверката е възложена на отдел „Икономическа полиция” при Областната дирекция на МВР-Пловдив. Наблюдаващият прокурор е определил срок от 30 дни за приключването й.