Община Севлиево изпрати аргументирано писмо до държавните институции за изграждане на хидровъзел "Бяла".

В него се посочва, че общината е изпълнила заложените краткосрочни мерки за намаляване на загубите на питейна вода.

Независимо от това обаче от днес севлиевски села са на временен воден режим, а в града ще бъде намалявано водоподаването от 23:00 до 6:00 часа.

В писмото се отбелязва, че вследствие на продължаващите горещини и липсата на валежи във водосборните области на откритите речни водохващания, сумарният дебит, постъпващ в ПСПВ - Стоките е паднал драстично. По официална информация - над 200 населени места в страната са обявили воден режим от началото на лятото.

Изграждането на хидровъзел "Бяла" е приоритетен обект за финансиране, решаващ проблемите, свързани с кризите в питейно - битовото водоснабдяване в региона, изтъкват от общината.

Те допълват, че благодарение на извършените през последните години значителни инвестиции с публични бюджетни средства (държавни и общински) в подмяна на най-проблемните участъци от Довеждащия водопровод от ВЕЦ "Видима" до ПСПВ - с. Стоките и Източния водопроводен клон, са отстранени огромните линейни загуби, надхвърлящи преди реконструкцията 85% от подаваната в началото питейна вода и потребностите по Източния водопроводен клон са сведени до 50 л/сек., като за двата останали нереконструирани участъка от този водопровод са сключени с МРРБ съответните споразумения за финансиране от Републиканския бюджет през тази година.

И в Севлиево минават на режим на водата

И в Севлиево минават на режим на водата

Режимът се отнася и за града

На финален етап е изпълнението на IV-тия (последен) етап от Инвестиционния проект на Община Севлиево за реконструкция на уличните водопроводи в централната градска част, с което делът на вече реконструираната разпределителна мрежа доближава 90%. Това снижава до 90-100 л/сек. водопотреблението в града на подземните води във водовземната зона, където са изградени 4 шахтови кладенеца и бункерни помпени станции към тях, като по този начин се осигуряват допълнително 30-50 л/сек.

От общината изтъкват, че въпреки това от днес се въвежда режимно водоснабдяваме към всички населени места с централно водоснабдяване (Севлиево, кв. Балабанца, СО "Хоталич" и СО "Севлиевски лозя" в Севлиево, Батошево, Шумата, Душево, Горна Росица, Сенник, Хирево, Корманско, Ряховците, Петко Славейков, Богатово, Ловнидол, Идилево, Крушево, Добромирка). Това изважда на дневен ред и прави все по актуален въпросът с навременната реализация на Инвестиционния проект за изграждане на Хидровъзел "Бяла", залегнал като приоритетен обект за финансиране, решаващ проблеми, свързани с кризите в питейно - битовото водоснабдяване, част от Програмата за необходимите мерки в условията на тенденция за засушаване, строителството на който е започнало през 1989 г. и е спряно през 1997 г.

По данни на НСИ за 2011 г. обслужваното от този хидровъзел население възлиза на 37 376 жители от общините Севлиево, Габрово и Дряново, като същевременно следва да се има в предвид и потреблението на т.нар. "Обществен сектор", който е от порядъка на 30-40%.

В подкрепа изграждането на този стратегически за водоснабдяването и екологията в региона инвестиционен проект, той е посочен в Окончателния регионален генерален план за водоснабдяване и канализация за обособената територия на "Бяла" ЕООД - гр. Севлиево, съответно: в Краткосрочната инвестиционна програма с проектна инвестиция в размер от 1 200 000 € - за актуализиране на работния проект за язовир "Бяла", като се определи необходимия обем на язовира след като се направят подробни водостопански изследвания и се изготви нов воден баланс за нуждите на водоснабдяване, напояване, евентуален силов добив, а също и оводняване на поречието на река "Бяла" и река "Росица" - с цел поддържане на санитарния екологичен отток в реките; в Средносрочната инвестиционна програма с проектна инвестиция в размер от 50 000 000 € - за изграждане на Хидровъзел "Бяла".

С язовирите към МОСВ няма проблем, но МРРБ трябвало да търси нови извори

С язовирите към МОСВ няма проблем, но МРРБ трябвало да търси нови извори

Ниско са запълнени "Камчия", "Ясна поляна", "Тича" и "Асеновец"

От извършените впоследствие експертни анализи са установени проблеми с необходимото количество на вода във водоснабдителната система на Севлиево, тъй като капацитетът на водоизточниците вече не може да задоволява на 100% максимално денонощната консумация за частния и обществения сектор през летните месеци, както и необходимите количества за противопожарни нужди за всички водоснабдявани населени места. Обемите вода, които се съхраняват в напорните резервоари са достатъчни да покрият денонощната консумация, но не и да обезпечат с вода през периодите на замътване във водоизточниците или при летните понижения в повърхностните водоизточници.

Изготвен е хидроложки доклад, за да се анализират водните количества със зададена обезпеченост към настоящият момент, както и създаването на прогнозни модели, отчитащи тенденцията в промяната на потока в условията на засушаване. Водохващанията са в Севлиевска община, на реките Видима и Росица. При минимални месечни водни количества се наблюдава обща тенденция на намаляване за всички водохващания, като съгласно средната или най-вероятна прогноза водохващанията при Лява Видима и река Пръскалска ще намалят месечните си стойности с 63% за целия период от 10 г., а водохващанията при реките Багарещица, Бяла, Росица и Зелениковец - с 12%.

От общината заявяват, че през 1989 г. е започнало изграждането на язовир "Бяла" - с целево финансиране от МРРБ, включително и чрез съфинансиране и безвъзмезден труд на жителите на общината. През 1997 г. строителството окончателно е преустановено поради прекратяване на финансирането. Вариантът за водоснабдяване от хидровъзел "Бяла" може да реши проблемите на Севлиево така, че да се покрият изискванията на Директива 98/83/ЕО, поради което този вариант е разгледан като стратегически и Община Севлиево настоява пред държавните институции проектът да се възобнови.

От общината очакват институциите да положат необходимите усилия и съдействие, за да може в най-скоро време да се възложат и извършат от страна на държавата съответните действия, необходими за своевременното възобновяване на работата за ускорено доизграждане на стратегическия за региона хидровъзел.

Над 430 000 българи живеят във водна криза

Над 430 000 българи живеят във водна криза

Водата или асфалтът и бетонът са приоритет, питат от Зелено движение и правят карта