Община Сливен отложи временно инвестиционните си намерения за изграждане на фотоволтаичен парк, съобщават от Общината.

На 15 май се е провела дискусия между кмета Стефан Радев с общинските съветници. До решението, което е подкрепено от всички участващи в дискусията, се стигна след анализ на пазара на електроенергията, който по последни данни, бе определен като твърде променлив, динамичен и рисков. Инвестицията отново ще бъде обсъдена през септември, когато бъдат направени още проучвания.

Идеята за изграждане на фотоволтаичен парк от Общината за собствено потребление се обмисля още от края на 2021 г. Бизнес-проектът предвижда изграждане на две идентични фотоволтаични централи с мощност по 3,5 мегаватчаса. Средствата за едната от тях вече са осигурени от постъпления в размер на 4,8 млн. лева по договор за възмездно право на строеж, припомни кметът Радев. За изграждане на втората ще се използва заем до 5 млн. лева, при изгоден лихвен процент и срок за изплащане от 15 години, 2 от които са гратисен период.

Към момента Общината вече разполага със становище от "Електроразпределение Юг" и окончателен договор за присъединяване към електрическата мрежа, технически проект и разрешение за строеж.

По думите на кмета изграждането на парка е можело да започне още в началото на 2024 г. Той обясни, че данни от последните месеци за средната цена на търгуваната електроенергия на българския пазар поражда редица въпроси, неясноти и колебания дали Общината да продължи работата по този проект.

Жители на бургаското село Дюлево протестират срещу изграждането на фотоволтаичен парк

Жители на бургаското село Дюлево протестират срещу изграждането на фотоволтаичен парк

Предвидено е изграждането на соларни панели върху земеделски земи и пасища