Множество сгради във Варна и областта са с незаконни водопроводни мрежи, предаде БНР. На заседание на общинската комисия по архитектура стана ясно, че водопроводите и канализациите на голям брой жилищни сгради не са въведени в експлоатация по регламентирания законов път. Това обаче не пречи на обитателите да се възползват от услугите на ВиК.

Проблемът с частно изгражданите водопроводни мрежи започва по време на прехода. Той засяга всички местности в града и околностите му, както и селищата около "Аспарухово", "Владиславово", "Бриз" и "Златни пясъци". Това обясни главният инженер на водното дружество Петър Карагьозов.

По думи на представителите на водоснабдителното дружество, те отговарят за спазването на техническите условия, които са необходими за изграждането на подобни мрежи. Това обаче не включва легализирането им. Според тях тъй като много от проблемните водопроводи не са изградени съгласно нормативните изисквания, трудно могат да бъдат узаконени. Въпреки че тези ВиК отклонения са вписани в регистрите на ВиК дружеството, задължението за въвеждане им в експлоатация и узаконяването им е на Регионалната дирекция за национален строителен контрол.

На заседанието беше решено да се предприемат повсеместни проверки на проблемните водопроводни мрежи. Инспекциите ще започнат със сградите, построени в последните 30 години, за да се установи каква ВиК мрежа се използва в тях. Може да става въпрос или за невъведена в експлоатация мрежа, или за незаконни ВиК отсечки. Трети вариант са така наречените "водни кооперации" - те са около 160, а около всяка от тях са вързани десетки вили и къщи.

Обмисля се и възможността общината да наеме специална надзорна фирма, която да се заеме с узаконяването на частните ВиК мрежи.