Столичният общински съвет (СОС) отложи точката за разглеждане на частичната актуализация на бюджета - увеличението на заплатите на медицинските служители в образованието и средствата за текущите ремонти в столицата.

В дневния ред имаше включена точка, в която трябваше да се гласуват 17 млн. лв. за заплатите на медицинските служители в образованието и 5.6 млн. лв. за текущи ремонти, но те не срещнаха подкрепата на общинските съветници. Остава да се гледа точката допълнителни средства за заем за авто и електротранспорта, но без да е гледан бюджетът, докладът остава безпредметен.

Общинарите гласуваха с 25 гласа "За", 20 гласа "против" и 4 гласа "въздържали се". Дори и при прегласуването, точката за частичната актуализация на бюджета да се гледа по време на днешното заседание на градския парламент отново не мина - 29 души гласуваха "За", 22 гласа "против" и 4 гласа "въздържали се".

По време на дебатите, Димитър Вучев, общински съветник от ГЕРБ-СДС в СО предложи точката за заплатите на медицинските служители предложи да не се гледа актуализацията на бюджета. Аргументът - така щели да се приемат всички предложения, но да не се даде възможност на останалите общински съветници да добавят и други предложения.

ГЕРБ обвини Терзиев, че излъгал за заплатите на медсестрите

ГЕРБ обвини Терзиев, че излъгал за заплатите на медсестрите

Внасят се промени в бюджета, за да се осигурят заплатите, уверява Иван Василев

Антон Хекимян посочи, че ПП-ДБ-Спаси София се оправдават с финансовото министерство, че не са дали пари за медицинските работници в детските заведения. Казахме ли ви, че Асен Василев няма да ви даде парите, обърна се Хекимян с критики към ПП-ДБ-Спаси София.

Общинският съветник от ВМРО Карлос Контрера подкрепя предложението на Вучев точката за актуализацията на бюджета за заплатите на медицинските служители да бъде отложена. Причината - преди да се гледа актуализация на бюджета, проблемите свързани с финансирането на транспорта трябва да бъдат обсъдени.

Ваня Григорова от БСП-София също подкрепя отлагането на доклада за частичната актуализация на бюджета от дневния ред на общинския съвет. Промени не се правят на коляно, посочи Григорова.

Общинският съветник от ПП-ДБ-Спаси София Андрей Зографски пък направи обратно предложение и настоя да се гледа актуализацията на бюджета. Актуализацията е отражение на политики, за които всички общински съветници са съгласни. Държавата обеща една помощ, която обаче Столична община не получи. С каква цел бихме отложили актуализацията на бюджета, при положение, че решава два проблема - в сферата на градския транспорт чрез изчистване на стари дългове и обещание за увеличение на заплатите на медицинските служители в образованието, коментира Зографски.

Иван Василев, зам.-кмет по финансови въпроси добави, че в последните години се приоритизират тяснопартийни интереси, икономически интереси пред решаване проблемите на хората. Той призова да се разгледа по същество доклада и да стане ясно защо да не се дадат пари на транспортните дружества, пари за текущи ремонти и средства за медицинските служители в образованието.

В СОС се нацупиха, че лично Терзиев обявил програмата за новите трамваи, тролеи и автобуси

В СОС се нацупиха, че лично Терзиев обявил програмата за новите трамваи, тролеи и автобуси

Обявлението било и прибързано