Общинските съветници обидени на кмета на София Васил Терзиев и групата на ПП-ДБ-Спаси София в Столичния общински съвет. Причината - прибързаното обявяване на програмата за обновяването на градския транспорт на София с 500 нови тролеи, трамваи и автобуси на стойност 1 млрд. лв.

На нарочен брифинг в СОС първи недоволството си изказаха групите на БСП и ВМРО. Общинският съветник от БСП и председател на Комисията по транспорта в СОС Иван Таков е видял вчера една ПР акция на кмета на София Васил Терзиев. Докладът е подкрепен и подписан от почти всички групи в общинския съвет. Имало разбиране, че нямало да се прави на солова ПР акция, а общинските съветници трябвало да го обявят заедно. Предвид обаче липсата на успехи, ПП-ДБ-Спаси София бързат да си пришият една значка с неясно бъдеще, разкритикува Таков. БСП-София ще подкрепи доклада за обновяването на градския транспорт. В момента обаче БСП няма добра информация какво се случва с капиталовата програма на бюджета.

"В доклада има много добри неща, но начинът, по който се прави, е едноличен и едностранен, без консултации с групата на БСП", каза Таков.

Зам.-председателят на Комисията по транспорт в СОС и общински съветник от ВМРО Карлос Контрера заяви, че един ключов за града доклад трябвало да бъде сериозно обсъден и единодушно подкрепен, но отново става повод за разговори и съмнения на отделните партии, коалиции в СОС. Идеята била докладът да бъде внесен от всички общински съветници, да се изчисти и да се приеме единодушно в градския парламент. Инвестиционната програма е едно хубаво пожелание, но ние като общински съветници трябва да намерим финансиране, подчерта Контрера. Освен работата по доставката на нови превозни средства, трябва да се помисли и за северните линии, призова той.

"Какво правим с авариралите и трайно спрели автобуси, които не могат да обслужват гражданите", запита Контрера. Той призова кмета Васил Терзиев и групата на ПП-ДБ-Спаси София да не бягат от разговори за проблемите в обслужването в градския транспорт.

Отговорът на ПП-ДБ-Спаси София не закъсня. Общинският съветник Андрей Зографски се надява на пълна подкрепа за доклада за обновяването на градския транспорт.