Кметът на Стара Загора Живко Тодоров обяви, че оттеглят предложението за повишение на такса смет, което трябваше да влезе в Общинския съвет другата седмица.

Той увери, че решението не било под натиск или заради недоволство от страна на местните граждани.

Бюджетът на общината щял да компенсира разликата от 1,3 млн. лева и ставките за такса смет ще останат непроменени. Този разход щял да бъде за сметка на инвестиционната дейност.

"Винаги сме мислили за гражданите и не сме предлагали нищо, което е в техен ущърб", обяви популистки кметът.

Тодоров определи като "див популизъм" изказвания и опити за спекулации с темата от общински съветници в медиите.

"На въпроса защо сега предлагаме това увеличение отговарям - тази промяна нямаше как да се случи преди изборите, както обясняват те, защото времето ѝ е сега. Предстои приемане на годишните бюджети на общините. Разглеждането на план сметките винаги се случва по това време ноември - декември. Те се уповават на местните данъци и такси", коментира по темата още Тодоров.

"В такса смет нямаме излишък или остатък - напротив, имаме минус. В сравнение с основни общини като Бургас, Пловдив, Сливен, Велико Търново, Плевен, разходите за чистота в Стара Загора са най-ниски. Това е така защото след обществената поръчка цените, които плащахме преди, по концесионния договор, от 7,5 млн. лева, сега са около 6-6,5 млн. лева. Това означава, че сме спестили минимум 6 млн. лева през годините. Ние се отличаваме сравнително от останалите общини.

Обслужваме 51 села. Това е от значение, защото е различно от обезпечаването на чистотата само в града, както е в Пловдив. От селата приходи почти не получаваме от такса смет. 16 лева на година е налогът в някои от тях, но разходите са в пъти по-големи", поясни още той.