С 20 гласа „за" и двама „въздържали" се общинските съветници от община Марица приеха декларация срещу закриването й и преминаването на селищата от нея към Пловдив.

Само двама общински съветници от ГЕРБ присъстваха в залата, останалите не взеха участие в заседанието на местния парламент.

„За момента нямаме становище по този въпрос. Трябва добре да преценим кое е най-добро за жителите", призна общинският съветник от ГЕРБ Атанас Георгиев.
Той определи като инсинуация твърденията на кметовете, че с преминаването на селищата към областният град, ще се попречи на тяхното развитие.

По думите му притесненията им, са свързани единствено със собствените им постове. На сесията присъстваха кметовете на селищата към общината. Те също внесоха протестни декларации и подписки.

„Славчо Атанасов е най-слабия кмет на Пловдив от 20 години насам. Той няма да може да се справи с проблемите на селата от Община Марица", коментира общинският съветник от БЗНС Петър Минков. Декларацията ще бъде изпратена до президента Георги Първанов, председателят на Народното събрание Цецка Цачева, както и до парламентарно представените политически сили.

"Ще сигнализираме, ако трябва и Европейския съюз. Ще използваме всички възможности дадени ни от закона за да запазим целостта на общината", обяви кметът на Марица Запрян Дачев.

Междувременно кметът на Пловдив Славчо Атанасов отговори на нападките, че не може да управлява добре града и напомни, че заедно с предшественика си Иван Чомаков е поставял въпроса за присъединяване на изкуствено създадените общини Марица и Родопи, защото Пловдив се задушава и заради тях не може да се развива.

Според него обаче трябва евентуалният нов закон да влезе в сила с президентски указ в деня, в който изтичат мандатите на местната власт през 2011 година.

Kмета на Марица Запрян Дачев смята, че жителите на общината само ще загубят, ако тя се присъедини към Пловдив.

"До 1987 г. бяхме към Пловдив. Никакви пари не се заделяха за общината. Вече 12 години се направи много, построиха се училища, детски градини, мостове, пътища. В момента от 19 села в 13 села се строят канализации", посочи Дачев.

Започнатите и планувани проекти ще са най-големият проблем при евентуално сливане на общините, смята и кметът на Родопи Йордан Шишков.

"С ликвидирането на тези структури малките населени места, които попадат в Програмата за развитие на селските райони, ще бъдат категорично отрязани от средствата, които се дават по тази програма", обясни Йордан Шишков.

От своя страна, областното и градското ръководства на БСП изразиха становище, че изказването на областния управител Иван Тотев е било прибързано, неразумно и вероятно направено под политически диктат, като депутатите от Коалиция за България Петър Мутафчиев и Захари Георгиев казаха, че подготвят и въпрос по темата и към министър Плевнелиев.
Същевременно от БСП се обявиха и за обществено допитване за съдбата на двете общини.