Предстоят промени в законодателството през тази година, което регламентира дейността на местните органи на управление.

Това каза министърът на регионалното развитие по време на срещата му с председателя на Комитета на регионите Мишел Делбар, съобщиха от министерството на регионалното развитие.

Българският министър е представил възможностите на оперативната програма "Регионално развитие".

Двамата представители са се обединили около позицията, че не всички общини в България имат административен и финансов капацитет да участват с проекти по оперативната програма и затова би било добре да се обединяват за изпълнение на различни проекти.

Министърът отбеляза промяната в Конституцията, която ще позволи на местните власти да определят и размера на данъците, които ще събират, а не само на таксите, както е в момента.

Но според министър Гагаузов децентрализацията в България няма да е еднократен акт, свързан само с промени в законодателството, а процес, който ще продължи поне десетина години.

Българският министър е представил пред Мишел Делбар възможностите на оперативната програма "Регионално развитие".

Двамата са се обединили около позицията, че не всички общини в България имат административен и финансов капацитет да участват с проекти по оперативната програма и затова би било добре да се обединяват за изпълнение на различни проекти.

Комитетът на регионите е консултативен орган към Европейската комисия и издава становища по въпроси, свързани с европейските директиви, преди те да се приемат окончателно, посочват от ведомството.

В него членува Националното сдружение на общините в България.