Общинският съвет (ОбС) в Мездра върна за преработка и внасяне отново за разглеждане на следващото заседание на 26 август проекта за въвеждане на "синя зона", съобщи общината.

Решението беше взето с 12 гласа "за", 1 "против" и 5 негласували от присъстващите в залата 18 съветници.

Въвеждането на "синя зона" е продиктувано от необходимостта да се създаде ред при паркирането на пътни превозни средства в централната градска зона в Мездра, заяви при излагане на мотивите към наредбата кметът на общината Иван Аспарухов.

По думите му се търси решение на този проблем не за година или две напред, а за дългосрочен период.

Такава система се тества минимум 6 месеца и едва тогава можем да очакваме да даде резултат. Потърсихме вариант, който отговаря на мащабите на нашия град и на спецификата на неговата централна зона. Наредбата е разработена на базата на добрия ред за паркиране, въведен в Габрово, който функционира много добре, допълни той.

Според него е важно да се въведе ред, а финансовият ресурс не е водещ. Средства ще бъдат вложени за подобряване на жизнената среда в съответните райони от "синята зона" - като например, за изграждане на нови зони за отдих, на детски площадки и т.н., уточни Аспарухов.

След разгорещени дебати ОбС реши проектът за въвеждане на "синя зона" беше върнат за преработка и внесен отново за разглеждане на следващата сесия.

В срок до 8 август общинските съветници могат да направят предложения за изменения и допълнения в наредбата, които ще бъдат разгледани на 11 август.